Frågor & svar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar.

För att få ihop till en press behövs minst 50 kg äpplen. Det ger cirka 25-30 liter must eller ca 10 st bag-in-box. Hur mycket det blir är svårt att avgöra på förhand. Det beror på mognad, sort, hur äpplet växt och hur vädret har varit. Det varierar även mellan början och slutet på säsongen med äpplen från samma träd. 50 kg äpplen är cirka fyra papperskassar. En banankartong rymmer cirka 20 kg och en flyttkartong cirka 40 kg.

De äpplen man tycker är goda att äta blir oftast god must. Några maskhål gör inget, det blir inte mask i musten. Stötskador från när frukten fallit till marken gör heller inget så länge det inte har börjat ruttna och har stora bruna fläckar. När äpplen ruttnar bildas ett mögelgift som kallas Patulin. Det går därmed att musta fallfrukt med vissa förbehåll. Det är förbjudet att musta fallfrukt plockad där det gått betande djur de senaste 6mån eller från trädgårdar där det förkommer mycket djurspillning t.ex. från hund, katt eller tamfågel. Anledning är risken för EHEC eller E-coli smitta.

Det går att musta äpplen och päron. Har du egna vindruvor som du vill pressa så går det att hyra en av våra druvpressar. Ring för att boka.

Det betyder att du själv är med när just dina äpplen mustas och hjälper till att sätta etiketter på din färdiga produkt i form av Bag-in-box.

Då bokar du en tid där du väljer att lämna in frukten hos oss (dag1) och sedan pressar vi dem vanligtvis nästkommande dag (dag2) och du kan hämta dem på kvällen eller dagen efter (dag3). Vi skickar meddelande per SMS när måste är klar och kostnaden. Om inget annat avtalats så levereras musten pastöriserad i 3-liters Bag-in-box som håller ca. 1år och inte behöver frysas.

Det går bra att få råmust i annat kärl som färskvara, t.ex. för att göra cider. Vill du ha råmust så meddelas det vid bokning och när äpplena lämnas in. Kärl tar du med själv.  Färskmust håller i kylskåp i 2-5 dagar beroende på fruktens kvalitet och temperaturen i kylskåpet.

Ja, det går bra men då behöver du minst 50kg av varje. Se det som 2 separata bokningar.

Vill du ha hjälp?

Tveka inte kontakta oss:

Telefon: 0498 – 23 00 00
E-post: info@halfvede.se