Om oss

Musteriet startade i När –  vi är så glada att det är tillbaks i När!

Sedan sensommaren 2023 ägs och drivs Halfvede Musteri av oss, Maria och Matz Bengtsson, då vi förvärvade verksamheten av familjen Brennwald som i sin tur drivit musteriet i femton år i Dalhem på mellersta Gotland.

Men musteriets start skedde faktiskt vid Mickelgårds i När – där Jörgen och Marie Thomsson startade och drev musteriverksamhet innan familjen Brennwald köpte det dåvarande musteriet och flyttade det till Dalhem där verksamheten sedermera växte och tog fart.

Idag är Halfvede Musteri Gotlands största musteri och det är samtidigt Sveriges största mobila musterianläggning.

Från säsongen 2024 produceras musten på Siglajvs Gård i När där Maria är uppvuxen. Vi är stolta och ödmjuka inför utmaningen att försöka förädla och utveckla den fina verksamhet som tidigare ägare har byggt upp genom åren. Att vi nu får göra det i När känns extra bra!

Vi har många drömmar och idéer om musteriets framtid. En av dessa är att utveckla verksamheten mot att producera mer sortren äppelmust. En annan dröm är att få tillverka cider på gotländska äpplen. Därför är till att börja med 2 500 äppelträd beställda och levereras under 2026. Fram tills dess så kommer vi att fortsätta precis som tidigare, med att producera must och äppelcidervinäger till butiker, restauranger, caféer och såklart erbjuda privatmustning av egen frukt under skördeperioden från slutet av augusti till mitten av oktober.

Vi är också stolta över vår KRAV-certifierade produktionsanläggning. Den el vi använder kommer från gårdens solceller, pressresterna blir biogas och musteriet drivs på HVO.

Planen är att sakta men säkert utveckla verksamheten och med tiden är planen att våra drömmar och idéer ska få växa fram med nya produkter från gården.

Vi hoppas också att det är fler som drömmer om en äppelgård på Gotland. Kan vi inspirera någon så är vi jätteglada. Tänk om vi kunde få mer gotlandsodlade äpplen i våra butiker runt om på Gotland.

Siglajvs Gård

Siglajvs Gård har varit i familjen Ohlssons ägo sedan 1600-talet. Därför är vi extra glada att vi kan säkerställa att det blir produktion på gården även i framtiden.

Marias mamma och pappa, Birgitta och Arne Ohlsson bor kvar på gården. Många är de som känner Arne som lokal Centerpolitiker, som artist i Närrevyn eller som entreprenör. Arne grundande på 1960-talet maskinentreprenadföretaget Arnes Maskinstation, som idag ägs och drivs av Marias bror Rikard. Även AMAB:s verksamhet utgår från Siglajvs.

Din fallfrukt förtjänar ett bättre öde

Låt din frukt bli himmelsk god must! Varje höst erbjuder vi mustning för privatpersoner med egna äpplen. Från att du kommit till oss med frukten så har du din alldeles egna must bara 10 minuter senare. Pastöriserad och paketerad i tre-liters bag-in-box. Så enkelt – och så gott!

Vill du hellre sälja din frukt? Vi köper den gärna! Ring oss på 0498-23 00 00.