Baka bröd med must och äpplen!

Det här är ett av mina favorit bröd, saftigt, mättande och smakrikt. Ett naturligt glutenfritt fullkornsbröd med näringsrikt durramjöl och rårismjöl, äpple och proteinrika frön. Jag byter också ut degvätskan till äppelmust för att göra det extra smakrikt. Jag älskar att ha äpplen i bröd då det bidrar med inte bara fibrer utan en naturlig sötma och syra som helt enkelt ger fyllighet och djup.

Detta kan görs med både färsk jäst och bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) receptet är lånat av Nillas Kitchen.

1 limpa (1,5l)

Till jäsning antingen 2tsk bikarbonat+ 1msk äppelcidervinäger eller 20gr färsk jäst/2 tsk torrjäst.

6,5dl vatten eller gör som jag som byter det till äppelmust.

2dl rårivet äpple från ca 1,5-2 äpplen.

1-3tsk honung.

2,5dl blandade fröer eller nötter.

1dl linfrön.

1tsk brödkryddor (kan uteslutas)

1msk fiberhusk

2,5dl durramjöl

2,5dl rårismjöl (kan ersättas med durramjöl).

2tsk salt.

Gör så här:

Värm ugnen till 2+00-225grader. Lägg ett bakplåtspapper i eller smörj en brödform.

Vispa ihop vätskan, äpple och honung i en bunke. Vätskan ska vara 37grader om du har valt jäst har du valt bikarbonat ska den vara kall.

Mät upp och blanda övriga torra ingredienser för sig och blanda sedan ner dem i degvätskan och vispa hastigt ihop till jämn, klibbig smet. Den sväller och sätter sig lite när fiberhusken suger upp vätskan.

Häll upp i formen och pudra med lite mjöl. Låt stå och jäsa i 60min om du valt jäst men minst 10 min om du valt bikarbonat gärna lite längre.

Baka brödet i ca 60min lågt/mitten av ugnen.

Ta ut och låt svalna på galler under bakduk, låt det svalna nästan helt innen du njuter av det.